TEMPERATUURPILLEN, EEN TRIP NAAR DUBAI EN AURICULOTHERAPIE
Het afkoelings- en hydratatieplan van Tim Wellens
Tim Wellens en de Tour de France, het was tot voor kort geen geslaagd huwelijk. De Limburgse hoop van Lotto Soudal kon er in 2015 geen potten breken, en ook twee jaar geleden stapte hij af. Geveld door zijn ‘hitteprobleem’, dat hem al zo vaak parten speelde in het verleden. Wellens stelde daarom samen met zijn entourage een uitgebreid ‘afkoelings- en hydratatieplan’ op. Met als grote doel: Tim helpen schitteren bij hoge temperaturen.
Gepubliceerd in Cycling.be
“Tim Wellens kan niet tegen warm weer.” Die kop verscheen de afgelopen jaren vaak wanneer de heuvelspecialist van Lotto Soudal niet volgens de verwachtingen presteerde. Het ging zelfs zover dat sommigen hem op voorhand al afschreven als het kwik boven de 30 °C dreigde uit te stijgen. Er zat ergens wel een grond van waarheid in, want vaak boekte Wellens zijn grootste overwinningen bij lagere temperaturen of hels regenweer. Vastbesloten om zijn ‘hitteprobleem’ in kaart te brengen, zette het team rond Wellens een doordacht plan op poten. “In het verleden had Tim al vaak aangegeven dat hij problemen ondervond om te presteren in warme omstandigheden”, begint dokter Jens De Decker van Lotto Soudal. “Dat kon te wijten zijn aan dehydratie (uitdroging), zoutverlies of aan het feit dat zijn lichaam niet genoeg kon afkoelen tijdens de inspanning. Daarom hebben we een dikke twee jaar gewerkt om alles te personaliseren, zodat hij beter zou afkoelen in zulke situaties.”
TEMPERATUURPILLEN IN DUBAI
Het team zette de mogelijke oorzaken op een rijtje en trok naar de Verenigde Arabische Emiraten. “We vlogen eerst naar Dubai omdat we Tims kerntemperatuur wilden leren kennen. Op echt warme momenten riskeer je als renner een hyperthermie, wat zeer gevaarlijk is. Hyperthermie is een toestand van het lichaam waarbij er een ongecontroleerde stijging van de temperatuur plaatsvindt, met name door een verstoring van de balans tussen warmteproductie en warmteverlies. Op zo’n moment falen je afkoelingsmechanismen en moet je snel ingrijpen om de situatie niet te laten escaleren. In Dubai, bij een temperatuur van 40°C, hebben we Tim temperatuurpillen laten slikken. Die maten zijn kerntemperatuur tijdens elke trainingstocht. Deze resultaten waren zeer belangrijk, maar we brachten ook andere oorzaken van prestatieverlies in warme omstandigheden in kaart, zoals het vochtverlies”, klinkt het bij dokter De Decker, die deel uitmaakt van het team rond Wellens.
ENORM HOGE ZOUTCONCENTRATIE
Om het vochtverlies meer in detail te kunnen bestuderen, besloot het team de hoeveelheid zout in Wellens’ zweet te onderzoeken. “Daarna hebben we – bij verschillende temperaturen en vochtigheidsgraden – onder de loep genomen hoeveel liter zweet hij precies liet per uur. De waarden die we toen berekenden, hebben we nadien uitgezet op een curve. Zo kregen we een duidelijk zicht op Tims zweetcurve, waarbij elke waarde bij een bepaalde ‘heat index’ hoorde. Deze ‘heat index’ houdt rekening met de temperatuur en vochtigheid van de omgeving. Dankzij die curve konden we voorspellen hoeveel Tim op een bepaalde dag zou zweten. Als we dat vermenigvuldigden met het zoutgehalte in zijn zweet, wisten we perfect hoeveel vocht hij op welke momenten moest aanvullen”, vertelt dokter De Decker.
ALLE BEETJES HELPEN
Driewerf hoera! De oorzaak van Wellens’ mindere prestaties in zeer warme omstandigheden was gevonden. Op basis van alle resultaten en bevindingen werkte het team een gepaste oplossing uit. “De elektrolyten in de bidons werden minutieus gedoseerd, rekening houdend met het maximale zoutgehalte dat een lichaam per uur kan opnemen. Als je te veel bijvult, kan dat resulteren in dikke voeten, armen of zwellingen. Het was dus zaak om alle reserves voldoende aan te vullen zonder dat Tim er nadelige effecten van zou ondervinden, terwijl we er anderzijds ook voor moesten zorgen dat hij efficiënt kon afkoelen voor, tijdens en na de ritten. Dat deden we met behulp van kruiden en stoffen in de kledij, die hem de perfecte lichaamstemperatuur geven. Munt heeft bijvoorbeeld een bepaald psychofysiologisch effect dat een renner het idee geeft dat hij verkoeld wordt. Zowel als bestanddeel in een bidon als via een zalfje op de huid zorgt het voor een psychisch voordeel in warme omstandigheden.” Onder het motto: alle kleine beetjes helpen.
ELK UUR EEN AANGEPASTE BIDON
In juli stond Wellens’ grootste examen voor de deur. In de Tour de France kregen de renners af te rekenen met hardnekkige hittegolven. “Op basis van alle onderzoeken en tests kreeg Tim tijdens de Tour elke dag een gepersonaliseerd plan dat hij strikt moest opvolgen. We checkten op voorhand het voorspelde weer, waarbij we de verwachte temperatuur per uur nauwgezet bekeken. Zo bepaalden we het aantal bidons dat hij moest drinken, op welke tijdstippen, welke samenstelling zijn drank moest bevatten … Elke bidon was er één met een andere samenstelling, naargelang de klimatologische omstandigheden op dat moment. Toegegeven, er waren twijfels omdat Tims vorige passages in de Tour niet echt geslaagd waren, maar na afloop mogen we toch spreken van een groot succes. Hij had ruim twee weken de bolletjestrui rond zijn schouders en reed vele kilometers in de aanval. Uiteraard heeft Tim, net zoals de rest van het peloton, last gehad van de extreme warmte, maar hij heeft niet langs de kant gestaan. Dat was in het verleden soms wel het geval, en dat in veel minder warme omstandigheden – simpelweg omdat hij echt niet meer verder kon. We gaan zeker en vast verder werken met dit hydratatie- en afkoelingsplan, waarin ikzelf, Kevin De Weert, Paul Van den Bosch en Tim heel veel tijd hebben geïnvesteerd”, besluit een positief gestemde dokter De Decker. Laat ons alleszins hopen dat we Wellens ook de komende jaren nog zien schitteren in de zon!
“Op basis van alle onderzoeken en tests kreeg Tim tijdens de Tour elke dag een gepersonaliseerd plan dat hij strikt moest opvolgen. Elke bidon had een andere samenstelling, naargelang de klimatologische omstandigheden op dat specifieke moment”
Dr. Jens De Decker